Karbonfangst - Teknisk beskrivelse av karbonfangstanlegget
Statkraft er i gang med å utarbeide et endelig konsept for karbonfangst, hvor det planlegges å bruke en kommersielt tilgjengelig fangstteknologi. Selv om teknologien er benyttet i en rekke industriprosesser siden 1930-tallet er den ikke ennå brukt i et fullskala for avfallsforbrenningsanlegg. Men, det er gjennomført er rekke pilottester, feks ved Teknologisenteret på Mongstad og ved forbrenningsanlegget til Fortum i Oslo.
Denne videoen forklarer på en enkel måte hvordan en fangstprosess med amin virker.
Slik fungerer et karbonfangstanlegg
Røykgassen, som inneholder CO₂, ledes til et tårn, «absorption tower», der typisk 90 % av CO₂ binder seg kjemisk til aminblandingen som «renner» ned gjennom tårnet. Fra den CO₂-rike aminblandingen skilles så ren CO₂ ut ved å tilføre varme. Aminblandingen ledes så tilbake til «absorption tower» hvor den på nytt fjerner CO₂.
Prosjektteamet jobber for å finne en optimal løsning for varmeutnyttelse og integrering av fangstanlegget i forbrennings- og fjernvarmesystemene på Heimdal. Selv om det må tilføres relativt mye varme for å få CO₂ til å slippe aminblandingen, er det mulig å gjenvinne varmeenergi fra fangstanlegget slik at man kan opprettholde leveransen av varmeenergi fra fjernvarmesystemet.
Prosessen for CO₂-fangst i tilknytning til avfallsforbrenningsanlegget på Heimdal er utviklet av et prosjektteam som har involvert ledende teknologi- og kunnskapsmiljøer:
- Eksperter fra Teknologisenteret på Mongstad, verdens største og mest avanserte testsenter for CO₂-fangst fra røykgass, har designet fangstprosessen ved hjelp av deres verifiserte og godt dokumenterte simuleringsverktøy
- Eksperter fra Rambøll har hatt ansvar for den kritiske varmeintegreringen og designet av totalprosessen
- Prosjekt Invest har bidratt med industriell kompetanse innenfor miljø, sikkerhet og logistikk
- Statkraft har bidratt med kompetanse knyttet til CO2-fangst, avfallsforbrenning og energiintegrasjon. Se vår modell for energiintegrering av termisk energi fra avfallsforbrenningen for å gjennomføre karbonfangst.
Relatert innhold
Trondheim kommune og Statkraft har sparket i gang sitt samarbeid for karbonfangst ved forbrenningsanlegget på Heimdal
Statkraft og Trondheim kommune har begge ambisiøse klimamål for å bidra til et bærekraftig samfunn; Trondheim kommune skal kutte 80 % av klimagassutslipp innen 2030, mens Statkraft skal være CO₂-nøytrale innen 2040. Som et ledd i dette arbeidet har Trondheim kommune og Statkraft inngått en samarbeidsavtale for å bidra til å utvikle gode løsninger for å kunne etablere et karbonfangstanlegg i tilknytning til Statkrafts avfallsforbrenningsanlegg på Heimdal.
Les mer
Karbonfangst - Teknisk beskrivelse av karbonfangstanlegget
Statkraft er i gang med å utarbeide et endelig konsept for karbonfangst, hvor det planlegges å bruke en kommersielt tilgjengelig fangstteknologi. Selv om teknologien er benyttet i en rekke indus...
Les mer
Karbonlagring – Slik får vi CO₂ til havbunnen
Ren CO₂ fra fangstanlegget kjøles ned og komprimeres, slik at den går over til væskeform. På den måten reduseres volumet, og transporten til et endelig lager kan starte. Til den første etappen vil det...
Les mer
CO₂-fangst og Energiintegrering
CO₂-fangst basert på aminteknologi har et betydelig termisk energibehov. Koblet til et avfallsforbrenningsanlegg vil dette kunne levere og dekke dette termiske energibehovet, men CO₂-fangstanlegget vil da redusere leveransen av termiske energi til andre forbrukere, som et fjernvarmenett.
Les mer
Hvordan kan CO₂-avgift på avfallsforbrenning treffe bedre?
En samlet fjernvarmebransje står bak et nytt forslag til hvordan avgift på avfallsforbrenning bør se ut. Norsk Fjernvarme lanserte mandag 16. januar en ny utredning fra Norwaste om avgiften på...
Les mer