Vi må forstå karbonkretsløpet for å forstå klimakrisen

Professor i biologi, Dag Hessen, mener det er avgjørende at vi forstår karbonkretsløpet for å forstå klimakrisen, og for at vi skal kunne gjøre noe med den. Vi har en klimaambisjon om 98% fossilfri forsyning i 2030 og klimanøytralitet i 2040.

For å forstå klimaendringene, må vi også forstå karbonkretsløpet. Dette fantastiske naturlige kretsløpet som beskriver hvordan karbon sirkulerer fra luft til vann og planter via jord og dyr, og tilbake til lufta. 

Dag Hessen forteller her hvordan dette kretsløpet henger sammen, og gir et innblikk i hvorfor det er viktig at vi reduserer CO2

I Statkraft har vi en klimaambisjon om 98 % fossilfri forsyning i 2030. På Heimdal Varmesentral  brenner vi 220 000 tonn restavfall per år, som til sammen per i dag gir utslipp på 120 000 tonn fossilt og 120 000 tonn biogen CO2.

Avfallsforbrenning med energigjenvinning har en viktig samfunnsoppgave med forsvarlig håndtering av avfall, der overskuddsvarmen sendes ut i fjernvarmenettet. 

Ved etablering av et CO2-fangstanlegg vil vi klare å fange omtrent 90 % av CO2-utslippet på Heimdal.

Litt om fangsten

Selve fangsten starter med at røykgassen, som inneholder CO₂, ledes til et tårn, «absorption tower», der typisk 90 % av CO₂ binder seg kjemisk til aminblandingen som «renner» ned gjennom tårnet. Fra den CO₂-rike aminblandingen skilles så ren CO₂ ut ved å tilføre varme. Aminblandingen ledes så tilbake til «absorption tower» hvor den på nytt fjerner CO₂.

Les mer og se video: Teknologien bak karbonfangsanlegget

Litt om lagringen

Etter fangst og flytendegjøring av CO2-en samles den videre opp i tanker. I basiskonseptet fraktes CO2-en deretter med tankbil fra Heimdal Varmesentral til Orkanger, hvor det skal etableres mellomlager og havn. Videre hentes CO2-en med skip og fraktes til Northern Lights mottaksterminal i Øygarden, hvor den via rørledning transporteres til permanent lagringssted.

Les mer: Slik får vi CO₂ til havbunnen

 

Vil du lære mer om karbonfangst og produksjonen av urban energi?