Ny energimerkeordning likebehandler fjernvarme med andre energikilder
Energimerkeordningen i Norge blir nå mer lik hvordan ordningen praktiseres i våre naboland og Europa. Endringene gjør energimerkeordningen mer relevant for eksisterende bygninger og legger bedre til rette for fjernvarme som samspiller med kraftsystemet.
– Endringene vi nå fastsetter vil premiere oppvarmingsløsninger som avlaster kraftsystemet, legge til rette for at ordningen kan samspille bedre med øvrige virkemidler som Enova og taksonomiregelverket, og gjøre energimerkeordningen mer relevant for eksisterende bygg, sier energiminister Terje Aasland.
Energimerkeordningen for bygninger bidrar med informasjon om boliger og bygningers energitilstand til byggeiere, leietakere og boligkjøpere. I tillegg er energimerket viktig for finansinstitusjoner som benytter merket ved klassifisering av grønne lån. Ordningen forvaltes av Enova.
Dette er de viktigste endringene
· Bedre uttelling til bygg med oppvarmingsløsninger som samspiller godt med kraftsystemet, for eksempel fjernvarme.
· Justering av energikarakterskalaen gjør ordningen mer relevant for hele bygningsmassen.
· Forenkling av energimerket. Energimerket vil kun bestå av en bokstavkarakter på en skala fra A til G på linje med energimerking av for eksempel hvitevarer, uten en oppvarmingskarakter i form av en fargeskala slik som i dag.
Energidepartementet fastsetter endringer i beregningsmetoden for energikarakteren i energimerkeordningen. Sammenlignet med dagens ordning vil bygg som benytter oppvarmingsløsninger som avlaster kraftsystemet komme bedre ut, slik som f.eks. fjernvarme. Fjernvarme likestilles med effektive oppvarmingsløsninger basert på strøm gjennom en innføring av vektingsfaktorer. Vektingsfaktorene er beregningstekniske justeringer som energibærere i beregning av energimerket.
– Det er veldig bra at energidepartementet legger til rette for energiløsninger som avlaster kraftsystemet. Det er bra for både samfunnet, våre kunder og oss som fjernvarmeselskap at vi benytter overskuddsenergi som ellers ville gått til spille til oppvarming der det er mulig, slik at strøm frigjøres til andre formål, sier salgssjef Frode Hammer. Dette vil gjøre det enklere for våre varmekunder å ta valg som er det beste for både klima og økonomi, avslutter Hammer.
Les også

Forsker på energilagring på Nyhavna i Trondheim
I Trondheim pågår det et spennende forskningsprosjekt på Nyhavna. Vi ønsker å finne svar på spørsmålet "Er det mulig å lagre varme i bakken om sommeren og spare den til det blir kaldt?". Tirsdag 8....
Les mer

Åpning av Norges første nullutslipp energianlegg for veksthus
Nå er et nytt energianlegg satt i drift hos Meråker Grønt. Med ny varmepumpeteknologi skal gartneriet bane vei for resten av bransjen, som med ny energisentral kan gjenvinne både vann og varme. - Det...
Les mer

Tetter lekkasjer i fjernvarmenettet
Over 500 kilometer med rør har blitt gravd ned gjennom de siste 40 årene. Disse rørene spiller en viktig rolle i byens infrastruktur, og dekker 1/3 av byens varmebehov ved å levere fjernvarme til blan...
Les mer