Nyhavna blir nullutslippsbydel - og skal eksportere overskuddsvarme

18 Mar, 2025

På Nyhavna i Trondheim kommer det en helt ny bydel som vil være selvforsynt med oppvarming, samtidig som den også eksporterer energi til resten av byen. - I Statkraft Varme heier vi på byutviklingsaktører som tenker nytt rundt på energiområdet. Nyhavna har satt seg i førersetet på hva de ønsker - dette er et spennende samarbeidsprosjekt der vi kan bidra til en ny og bærekraftig bydel, sier Ove Berggård, administrerende direktør i Statkraft Varme.

På Nyhavna skal det etableres en egen energisentral med ei stor varmepumpe som baserer seg på sjøvann og sesonglagret bergvarme. Den nye energisentral blir en lavtemperaturøy i fjervarmenettet i Trondheim som gjør tre ting:  
Den forsyner Nyhavna med varme, den sørger for at det blir etablert et eget kjølenett som gir bydelen mulighet for å benytte kjøleløsninger og den produsere varme som vil gå ut på resten av fjernvarmenettet i byen.

- Vi som grunneiere (Bane Nor Eiendom, Nyhavna Utvikling, Trondheim Havn) på Nyhavna har nå kommet til enighet med Statkraft Varme om en avtale som formelt rammer inn et samarbeid om leveranse av klimavennlig varme til hele prosjektet på Nyhavna, og som sikrer forutsigbarhet, innovasjon og konkurransedyktighet for fremtidige energiløsninger på Nyhavna, sier Erik Erlien, daglig leder Nyhavna Utvikling.

 

Nyhavna vil eksportere energi til byen

Den nye Energisentralen på Nyhavna vil levere 1/3 av den produserte energien til bydelen Nyhavna. De resterende 2/3 vil eksporteres ut til resten av fjernvarmenettet i byen. Dermed blir bydelen selvforsynt, samtidig som den også eksporterer energi til resten av byen.

- Nyhavna vil dermed ikke bare bli selvforskynt, men vil også eksportere energi til resten av byen, sier Magnus  Woll Bjartnes, prosjektutvikler i Statkraft Varme.

Forsker på energilagring på Nyhavna 

Det pågår også et forskningsprosjekt på Nyhavna der Statkraft Varme ser på muligheten for å lagre overskuddsvarme som produseres på sommeren i berget på Nyhavna. Prosjektet gjennomføres sammen med Nyhavna Utvikling, Trondheim kommune, Muovitech AS, Dora Eiendom AS, Bane Nor Eendom AS og NTNU.  

- Resultatet av dette vil ha stor betydning for bruk av byens overskuddsenergi. Dersom vi kan bruke overskuddsvarmen fra sommeren når byen har behov for det på vinteren, vil det være et nytt tilskudd for smart bruk av energi, sier Woll Bjartnes.
 

Les også