Gruvevann kan bli ny energikilde for Malm industripark

21 Oct, 2024

I de gamle gruvene på Malm ligger det fem millioner kubikkmeter med vann som holder en temperatur opp mot 26 grader. Nå skal Statkraft Varme ved hjelp av ny varmepumpeteknologi se på mulighetene til å bruke dette vannet til å dekke noe av energibehovet til Malm industripark.

Steinkjer kommune har signert en avtale med Statkraft Varme som skal se på muligheten til å utnytte overskuddsenergien i gruvevannet til en felles energiløsning. 

- I Steinkjer er vi opptatt av å finne nye løsninger som bidrar til at vi når våre klimamål, samtidig som vi skaper grønn vekst i næringslivet. Det vil være utfordrende for hele regionen å ha nok kraft i fremtiden. Når vi nå har inngått en intensjonsavtale med Statkraft Varme for å etablere en felles energiløsning basert på varmen fra gruvevannet i Malm, er det for å bidra til vekst i lokalt næringsliv og fremme bærekraftig energibruk, sier Gunnar Thorsen, ordfører i Steinkjer kommune. 

 

Nyhetsbrev

Vil du vite mer om klimavennlig nyskapning med fjernvarme- og kjøling? Meld deg på nyhetsbrevet fra Statkrafts fjernvarmevirksomhet!

 

Fornybare energiløsninger

Nå skal Statkraft Varme i gang med et forprosjekt der de vil se på muligheten for å bruke vannet i gruvene til oppvarming. Prosjektet vil vurdere både de tekniske og finansielle aspektene ved å realisere dette. 

- Vi ser på dette som en spennende mulighet. I Statkraft Varme skal vi fornye verden med ren energi ved å levere bærekraftige varme- og kjøleløsninger. Dersom vi klarer å utnytte det varme vannet som ligger i gruvene i dag, så kan vi potensielt hente ut 2-3 GWh hvert år, sier Ove Berggård, administrerende direktør i Statkraft Varme.  

 

 

Gruvevannet kan være gull verdt

Etter gruvenedleggelsen i Malm i 1997, har gruvegangene (550 kilometer) og store hulrom blitt fylt opp med vann som i dag holder en temperatur på i overkant av 20 grader. Det er anslått at det ligger fem millioner kubikkmeter med vann som vi nå kan benytte energien fra ved hjelp av moderne varmepumpesystemer. 

- Vi vil benytte overskuddsvarmen i de store vannmengdene som siger inn i gruvene. Det er et jevnt tilsig av vann i gruvene, rundt 550 liter hvert minutt. Det er anslått at bassenget i gruva er opp mot 1200 meter. Vi skal nå ha et grundig forprosjekt med mål om å skissere gode energiløsninger for industrien i Malm, sier Berggård. 

 

Aktuelt