Spisslast
Fjernvarme er en stabil og miljøvennlig energikilde som bør brukes til mer enn spisslast/topplast på de kaldeste dagene. Skal du bygge med fjernvarme, må du bruke fjernvarme som energikilde, hele året.
For hvorfor bruke en fornybar energikilde kun som reserveløsning? Det er dårlig ressursutnyttelse. For hvert bygg som er koblet til fjernvarme har vi reservert kapasitet både i produksjon og nett til at alle skal ha nok varme i de kaldeste timene. Når mange bruker fjernvarme kun som topplast, betyr det mye ledig kapasitet mesteparten av året. Det er ikke optimalt for kundene å ha kostbare innstallasjoner som knapt brukes og det gir ikke optimal drift av distribusjonsnett og produksjonsanlegg.
Et jevnere forbruk gjennom året
Fjernvarme dreier seg aller mest om oppvarming. Dermed har vi størst forbruk når det er kaldt. Det er likevel slik at det lønner seg for oss å ha et så jevnt forbruk som mulig gjennom døgnet så vel som årstidene. Vi jobber for å jevne ut forbruket; vi lagrer avfall fra sommer til vinter, vi planlegger lagring av overskuddsvarme om sommeren i fjellet under Nyhavna og vi bygger akkumulatortanker ved flere av våre produksjonsanlegg. Å bruke fjernvarme kun som topplast virker motsatt. Avstanden mellom varmebehovet de vanlige dagene og de kaldeste timene blir større.
Fjernvarme er overskuddsenergi. Les mer om fjernvarme her
Dette er spisslastSpisslast, eller topplast, er den varmen vi må ta i bruk for å dekke et ekstra behov for oppvarming. Mange bygninger som har varmepumpe og fjernvarme, har kun brukt fjernvarme som spisslast på de kaldeste dagene. I april 2020 sluttet Statkraft å tilby fjernvarme kun som spisslast for nye prosjekter. |
Mange bruker varmepumpe som en del av oppvarmingen i bygg. Varmepumpe gir mer effekt enn du putter inn, men den gir ikke nok effekt til dager med 10 og 20 minusgrader. Da har mange brukt fjernvarme som spisslast, noe som vi i Statkraft ikke lenger tilrettelegger for.
Fremover vil nye byggeprosjekter som ikke belaster strømnettet, belønnes. Dette gjelder spesielt for temperaturavhengig energiforbruk, altså oppvarming og kjøling. Vi anbefaler derfor utbyggere å frigjøre elektrisitet til andre formål enn temperaturregulering. Temperaturen i bygget bør fjernvarmen stå for evt. i kombinasjon med energikilder som sol og varmegjenvinning av ventilasjonsluft og gråvann.
Hvorfor bør du bruke mer av fjernvarmen, der det er mulig? Det er i hvert fall fem gode grunner til det.
Fem grunner til å bruke fjernvarme
La oss gå nærmere inn på fordelene og hvorfor det er smart og viktig at fjernvarme blir brukt der det er tilgjengelig overskuddsenergi.
Varmeenergien i fjernvarme kommer fra overskuddsenergi i samfunnet, store deler fra fornybart brensel i nærområdet, som for eksempel restavfall. Det beste vi kan gjøre for miljøet er å produsere mindre avfall. Det neste er å brenne avfallet – og gjenbruke varmeenergien.
Ved å bruke fjernvarme, avlaster vi strømnettet. Vanlig strøm kan da bli brukt til andre ting, for eksempel lading av elbiler.
La oss si du abonnerer på en bil som står klar hver dag hele året, men du bruker den kun fire ganger. Kostnaden per tur blir høy. Slik er det med fjernvarme også. Jo mindre du bruker den, jo dyrere blir det.
Når fjernvarme brukes som primær energikilde for varming og kjøling av bygg, blir uttaket jevnt og vi unngår store effekttopper. Forbruket og effektleddet fordeles på hele måneden, og ikke bare på de fire dagene du brukte fjernvarme som spisslast.
Fjernvarme er stabilt og driftssikkert, og infrastrukturen har som regel like lang levetid som bygget. Det betyr langt mindre vedlikehold enn ved for eksempel varmepumper. Summerer du alle kostnader knyttet til en energiløsning, kommer fjernvarme oftest gunstigst ut.
Statkraft bygger kapasitet for å kunne dekke varmebehovet til alle bygg som er koblet til fjernvarmenettet, selv på de kaldeste dagene. Bygg som kun bruker fjernvarme som spisslast legger derfor beslag på varmeenergi andre bygg kunne ha brukt gjennom hele året. Det blir som en dårlig utnyttet motorvei.
Infrastrukturen der det er fjernvarme, er på plass eller blir bygd ut. En god utnyttelse av både infrastrukturen og produksjonen, altså varmeenergien, er viktig for samfunnet vårt.
La oss regne på det sammen
Er du fortsatt i tvil om fjernvarme er en god energiløsning? Mange er ikke klar over det totale kostnadsbildet. Tar vi med kapital, investering, drift, vedlikehold, grunnlast og topplast, kommer fjernvarme ofte best ut.
La oss regne på de økonomiske og miljømessige forholdene sammen på ditt neste prosjekt. Ta kontakt med en av selgerne våre under for energirådgivning.
Avtal energirådgivning
Vi bistår gjerne med å sammenligne de ulike energiløsningene slik at du kan ta beslutningen på riktig grunnlag. Dette gjelder i områdene Statkraft leverer fjernvarme. I kartet kan du se hvor det finnes fjernvarme fra Statkraft i dag. Har dere et prosjekt i nærheten av eksisterende infrastruktur, ta gjerne kontakt så er det mulig vi kan utvide nettet.